U-LAB Slovenske Konjice-Zreče za napredek Dravinjske doline

V Slovenskih Konjicah je pod okriljem tamkajšnjega Šolskega centra svoja vrata odprl učno izdelovalni laboratorij U-LAB. Gre za projekt, sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarstvo, z njim pa želijo vzpostaviti koncept učnega izdelovalnega laboratorija v Dravinjski dolini, ki bo ponujal vsakomur možnost za izdelavo in realizacijo svojih projektov.

U-LAB se nahaja na treh lokacijah: v prostorih Gimnazije Slovenske Konjice, v prostorih poklicne šole Zreče ter pri Mladinskem servisu v centru Slovenskih Konjic. Čeprav njegova umestitev v prostore izobraževalnih ustanov daje misliti, da gre za projekt namenjen le učencem in dijakom, pa temu ni tako. Projekt je namenjen širši javnosti, podjetjem in posameznikom, ki se želijo pobližje spoznati s sodobnimi tehnološkimi procesi ali pa uresničiti svoje ideje, pa nimajo ustrezne tehnične opreme in podpore. V ta namen je v prostoru več strojev in naprav, ki omogočajo izdelovanje ter prototipiranje, kot je laserski rezalnik, 3D printer, tiskalnik tiskanih vezij in drugo. Poleg dostopa do samih naprav je v odprtih urah na voljo tudi mentor, ki uporabnikom pomaga pri uporabi naprav in izvaja delavnice za samostojno uporabo posameznih naprav.Učni izdelovalni laboratorij Slovenske Konjice-Zreče je v sredo 10. januarja 2018, slovesno odprl predsednik vlade RS Miro Cerar, ki je ob tem izrazil navdušenje nad projektom in se zahvalil predanim posameznikom, tako iz javnih kot iz zasebnih organizacij, ki so vzpostavili nacionalno FabLab mrežo Slovenije. Slednja danes šteje že okoli 60 laboratorijev po vsej državi.

V U-LAB organizirajo izobraževalne programe in delavnice, mentorsko delo, možnost individualnega dela na strojih, izobraževanje za uporabo strojev pod vodstvom strokovnih sodelavcev in proces oblikovanja prototipa pod vodstvom mentorja. Učni izdelovalni laboratorij služi kot enotna točka, na kateri lahko podjetja dobijo dostop do storitev, znanj in strojev, s katerimi bodo nadgradila svoje raziskovalne dejavnosti. Končni cilj je vzpostaviti platformo za prenos znanja med vsemi deležniki v širši Dravinjski dolini.