Srhljivo: dež pajkov

Pred nekaj dnevi je med prebivalci brazilskega mesta San Antonio da Platina povzročil preplah nenavaden fenomen – dež pajkov. Z neba se je navidezno od nikoder naenkrat spustil oblak milijonov pajkov, ki so preplavili mestece in sprožili grozo med mnogimi prebivalci.

Enak pojav so pred leti opisali v mestu Goulburn na jugu Avstralije in tudi tamkajšnji prebivalci niso bili nič kaj navdušeni.

Strokovnjaki entomologi in arahnologi pa so predstavili teorijo o možnih razlogih za ta pojav in deloma pojasnili, kaj se je dogajalo v obeh primerih.

“Gre za pojav, ki niti ni tako redek, imenuje pa se balonanje pajkov”, je pojasnil upokojeni arahnolog s kalifornijske univerze Rick Vetter. Mladi pajki namreč s skokom ujamejo zračni val, izpustijo pajčevino in pustijo da jih veter nosi naprej. Na tak način iščejo novo bivalno okolje. Ponavadi tega ne opazimo, ker pajki to počnejo posamezno, občasno pa se zaradi zračnih tokov zgodi, da se množica pajkov znajde na istem mestu.

Čeprav gre za srhljiv pojav, pa znanstveniki poudarjajo, da ni razloga za skrb, saj dež pajkov ni niti malo nevaren. Še več, lahko je celo koristen. Po obsežni poplavi ali požaru so balonajoči pajki prvi, ki se vrnejo na določeno območje in pomagajo obnoviti ekosistem.

Dež pajkov se lahko teoretično pojavi kjerkoli, vendar je najpogostejši v južni Avstraliji.

Vendar pa si niti strokovnjaki niso enotni. Oglasili so se skeptiki, ki vztrajajo, da se “balonajo” le tako drobni mladički pajkov, ta bi ta pojav komaj opazili, ter trdijo, da takšno vedenje ni običajno za pajke. Njihove argumente pa rušijo pričevanja številnih razburjenih prebivalcev omenjenih področij, ki so s sebe v grozi otresali srhljive pajke.

Avstralec Ian Watson je na družabnem omrežju med prvimi opisal svojo izkušnjo. Oblak majhnih črnih pajkov se mu je sicer zdel čudovit, vendar je potožil, da je bil dež pajkov nadvse nadležen, saj so se mu drobni pajkci zapletali v brado in brke. “Hiša je prekrita s pajčevino izgledala zapuščena in kot da so jo zavzeli pajki,” je še opisal pojav, ki mu nekateri pravijo “angelski lasje”, s tem pa opisujejo nežno tančico pajčevin.

https://media1.tenor.co/images/90aa5f78d73d0fdd73aa86037282c9e0/tenor.gif?itemid=5486140