Sramotitev domovine v imenu domoljubja

Dan upora proti okupatorju, obletnico dne, ko so se naši predniki suvereno postavili v bran domovini, je tudi leto zaznamoval svojevrsten upor in nedvomno so iniciatorji le-tega prav tako prepričani, da se upirajo nevarnemu okupatorju, v njihovih očeh mnogo nevarnejšemu, kot je bil izvorni. Toda v svojem bizarnem “uporu” so temeljito poteptali vse vrednote pravega domoljubja in osramotili domovino ter sodržavljane.

V Jelšanah so se namreč pod krinko domoljubja zbrali ljudje, polni sovraštva, ki so protestirali proti migrantskemu centru v njihovem kraju. Ironično so na domoljubni dogodek, katerega bistvo bi na bilo ohranjanje slovenstva, vabili z besedilom v pohabljeni slovenščini, prav takšni pa so bili tudi transparenti, ki so preplavili shod. Nekateri slogani so bili zapisani napačno in brez pravopisnih pravil, a vsaj kolikor toliko razumljivo, nekateri pa so imeli zaradi specifičnega sloga tudi pomen zavit v tančico skrivnosti. Da je bila ironija še večja, so v vabilu prepovedovali kakršno koli nasilje ali sovražni govor na dogodku. Seveda pa že sama ideja tovrstnega protesta vsebuje temeljno premiso nasilja in sovraštva.

Na samem dogodku je posebno pozornost vzbudila starejša ženska, ki je na nekonvencionalen način izrazila svojo pripadnost domovini. Med togotnim vreščanjem domoljubnih parol je namreč s slovensko zastavo srdito tolkla po tleh. Dogodek so ujele kamere in posnetek se je hitro znašel tako na spletu kot tudi na televiziji. Nekateri njeni somišljeniki so v tem še vedno videli izraz domoljubja, večino pa nas je tak patriotizem zbegal. Mnogi so vedenje te gospe pripisali stanju zmanjšane razsodnosti – na družabnih omrežjih so se pojavila ugibanja, ali je ženska pod vplivom substanc, ali pa je v ozadju nemara nezdravljena psihična bolezen. Možno pa je seveda, da je njenemu obnašanju botrovala pretirana vznesenost ob samem dogodku.

Kljub vsemu ostaja nesporno dejstvo, da je ženska zagrešila kaznivo dejanje po 163. členu Kazenskega zakonika RS sramotitev Republike Slovenije, ki se glasi:  

»(1) Kdor javno stori dejanje iz 158. do 162. člena tega zakonika  proti Republiki Sloveniji ali predsedniku republike v zvezi z opravljanjem njegovih nalog, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Enako se kaznuje, kdor javno sramoti zastavo, grb ali himno Republike Slovenije

vir: Kazenski zakonik RS

Kot so kasneje poročali mediji, naj bi Policija že ukrepala in proti ženski sprožila postopek.

Domoljubje je postalo v zadnjih letih grda beseda. Za to so v celoti odgovorni samozvani domoljubi, ki pod preobleko domoljubja skrivajo sovraštvo, občutek manjvrednosti, nesigurnost in predsodke. Z vsakim izrazom domoljubja v resnici oskrunjajo Slovenijo in slovenstvo. To počnejo z nepoznavanjem slovničnih in pravopisnih pravil. Če bi res čutili takšno afiniteto do naše domovine, bi se potrudili in se naučili materinščine. To počnejo tudi z vulgarnim vedenjem v javnosti, kot protagonistka jelšanskega incidenta, ki v svojem ravnanju ni osamljena. Vsako tovrstno vedenje namreč vrže grdo luč na Slovenijo in njene ljudi. Ti ljudje niso domoljubi. So le razgrajači, ki v domoljubnih protestih vidijo ventil za domnevno varen vandalizem. Podobno kot razvpiti nogometni huligani, ki jih ne povezuje ljubezen do nogometa, pač pa želja po uničevanju in razgrajanju po ulicah. Tako kot je njim nogomet postranskega pomena, je tudi tem samooklicanim domoljubom domoljubje neznanka.

Z drugimi besedami, če bi res ljubili Slovenijo, ne bi zapirali mej in izganjali prišlekov ter s tem skušali prikazati deželo kot fašistično zaprto enklavo polno sovražnih analfabetov, prav tako pa ne bi domovine javno sramotili in uničevali njenih simbolov. Če imaš domovino rad, njeno zastavo poljubiš, ne brišeš z njo asfalta.