Slovenski košarkarji četrta najboljša športna ekipa na svetu

Uspeh slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu 2017 je Slovenijo neizbrisno zapisal v svetovno športno zgodovino. Da gre za izjemen uspeh izjemne ekipe, je potrdilo tudi Mednarodno združenje športnih novinarjev (Association Internationale de la Presse Sportive / International Sports Press Association – AIPS), ki je slovensko košarkarsko reprezentanco postavilo ob bok najboljšim športnim ekipam sveta.

Konec lanskega leta so namreč športni novinarji iz 112 držav glasovali za najboljšo športno ekipo, ter posameznika in posameznico v letu 2017. V kategoriji športnih ekip so izbirali med vsemi selekcijami vseh športnih disciplin. Največ glasov je dobila nogometna ekipa španskega kluba Real Madrid, zmagovalca španske La Lige in evropskega klubskega tekmovanja Liga prvakov. Prvo mesto v prestižni Ligi prvakov so osvojili celo dvakrat zapored in tako postali prva ekipa v zgodovini, ki ji je to uspelo. Drugo mesto je pripadlo nogometni reprezentanci Nemčije, trenutnim svetovnim prvakom. Na tretje mesto se je uvrstila košarkarska ekipa Golden State Warriors, ki so trenutni zmagovalci ameriške lige NBA. Na mesto za njimi pa se je uvrstila košarkarska reprezentanca Slovenije, ki je septembra 2017 brez poraza osvojila evropsko prvenstvo ter se s tem zapisala v srca Slovencev.

Uspeh slovenskih košarkarjev potrjuje tudi trenutna lestvica najboljših košarkarskih reprezentanc na svetu Mednarodne košarkarske zveze FIBA, ki se osvežuje sproti po vsakem kvalifikacijskem terminu in je osnovana na podlagi zbranih točk na domačih in gostujočih tekmah. Slovenska reprezentanca je po doslej odigranih kvalifikacijskih tekmah na 7. mestu, pred njimi pa sta še drugo in tretje kvalifikacijsko okno v februarju in juniju.

 

FOTO: FIBA