Rešitev za neželene novorojenčke

Neželena nosečnost vedno pomeni stisko. Ženska, ki se znajde v takšni situaciji, se mora soočiti ne le z lastnimi dvomi in dilemami, pač pa tudi z odnosom okolice, ki je večinoma negativen. Zgodi se celo, da stiska žensko vodi v nepremišljena dejanja. Temu so se na neobičajen in za mnoge sporen način poskusili izogniti v ZDA.

Začeli so s spremembo zakonodaje in sprejeli takoimenovani Safe-haven law (zakon “varnega zavetja”), ki omogoča staršem, da svojega otroka oddajo pri pooblaščeni osebi ali instituciji in zaradi tega niso sodno preganjani. Zakon je že 10 let veljaven v vseh državah ZDA, pred slabima dvema letoma pa so uvedli še radikalno novost. V zvezni državi so postavili prvo škatlo za oddajo novorojenčka ali “Safe Haven Baby Box”. Gre za posebno oblazinjeno, primerno ogrevano in elektronsko nadzorovano škatlo, ki se odpre in zapre z loputo, vanjo pa lahko starši oddajo neželenega otroka. Čeprav so “Safe Haven” točke vse policijske in gasilske postaje ter bolnišnice, pa škatla omogoča popolno diskretnost in anonimnost. Pobudnica in ustanoviteljica projekta je prostovoljna gasilka Monica Kelsey, ki se še posebej dobro zaveda pomena urejenosti tega področja, saj je bila tudi sama kot novorojenček zapuščena.

Safe Haven Baby Box je svojega prvega uporabnika dočakal po letu in pol. Novembra 2017 so namreč tja oddali prvega novorojenčka. In čeprav je ob postavitvi škatle marsikdo dvomil o njeni primernosti, pa se je prvi Baby Box dojenček dotaknil ljudskih src. Deklico so poimenovali Hope (Upanje), njena zgodba je zakrožila po socialnih omrežjih in ganila številne ljudi, ki so se ponudili, da jo posvojijo. Trenutno sta v ZDA dve škatli za dojenčke, od lanskega novembra do danes pa sta sprejeli 14 novorojenčkov.

Obstajajo tudi nasprotniki projekta, ki v njem vidijo nevarnost, da se bodo starši prehitro odločili za oddajo otroka, preden bi raziskali druge možnosti. Vsakdo, ki je roditelj, pa se dobro zaveda,tako dejstva, da takšna odločitev ni lahka, kot tudi tega, da bodo starši vedno naredili za svojega otroka vse in delovali v njegovo dobro.

In čeprav se mnogim celotna zgodba zdi žalostna, pa je možno tudi drugače pogledati na zadevo. “Mamica sem postala šele s posvojitvijo. Mnogim se zdi žalostna misel na zapuščenega dojenčka v škatli, toda za nekoga drugega je to uresničitev sanj. Za nekoga je to njegov ves svet, ki čaka, da pride domov. Vse pohvale in spoštovanje rojstnim mamam, ki sprejmejo to težko in nesebično odločitev,” je povedala mlada mamica, ki podpira projekt.