Pomiloščeni puran in Melanijin plašč – Quo Vadis, Amerika?

Američani tretji četrtek v novembru praznujejo enega svojih največjih praznikov. Thanksgiving. Zahvalni dan. V slovenščini nimamo dogovorjenega in ustaljenega prevoda, meni je pač ta najbližji. S praznikom so povezani številni običaji, ki temeljijo na dolgoletni tradiciji. In seveda ima v vsem dogajanju mesto tudi aktualni predsednik ZDA.

Puran na 101 način

Tradicionalna jed zahvalnega dne je pečen puran. Brez njega ni zahvalnega dne. To je kot tatarski biftek in sarma na silvestrovo. Ob milijardah zaklanih, pečenih in pojedenih puranov pa v cirkus vskoči tudi predsednik. Ta namreč ceremonialno na temu namenjeni prireditvi enega purana pomilosti. Pred množico izbere purana, ki tega zahvalnega dne ne bo pričakal kot pečenka. Če sem povsem odkrita, ničesar v zvezi s tem bizarnim običajem ne razumem. Ne dojamem logike za njim. Dobesedno hkrati se veselijo, kako fino bodi jedli pečenko, in obenem ploskajo predsedniku, ki v svoji brezmejni dobroti in milosti enemu puranu nameni življenje, namesto pečice.

Kaj zdaj, Američani? Kaj je za vas puran? Kulinarični presežek ali bitje, ki čuti in ki si zasluži življenje? Bolj shizoidnega običaja si sploh ne morem predstavljati. Da niti ne omenjam bizarnosti samega koncepta pomilostitve v takem kontekstu. Predsednik običajno pomilosti obsojene zločince, za katere se iz določenih razlogov odloči, da jim kljub dokazani krivdi ne bo treba odslužiti kazni. Pogoj, da predsednik sploh pretehta pomilostitev, je celo priznanje krivde. Razen za zahvalni dan, ko pomilosti purana.

Melanijin puranji plašč

Na letošnji pomilostitvi purana je precej pozornosti vzbudila “naša” prva dama Melania. Razlog: njen plašč. Mediji so se na dolgo in široko razpisali o tem, da je tekom zahvalnodnevnega praznovanja zamenjala plašč in še bolj o tem, ali je bil njen popoldanski plašč lep ali odvraten. Zaradi geometrijskega vzorca v rdeči, beli in svetlorjavi barvi se je del ameriške javnosti rogal prvi dami, češ da v Diorjevem plašču izgleda kot puran. Osebno plašča sploh nisem opazila, dokler niso zagnali takšnega cirkusa.

FOTO: JIM WATSON/AFP/Getty Images
FOTO: JIM WATSON/AFP/Getty Images

Vse to postavlja celotno komedijo v še grotesknejšo luč in obenem ponuja vprašanje, kako so ZDA sploh lahko razvita civilizacija. Ameriška javnost se občutno preveč vznemirja zaradi vzorca na plašču neke ženske (pa četudi predsednikove žene), ob dejstvu, da se sam dogodek imenuje pomilostitev purana.

Nov nivo mučenja živali

Še zanimivost glede izbora pomiloščenega purana. Celoten proces je dolgotrajen. Purani, tako za pomilostitev kot tudi za zakol, so vzgojeni na način, ki omogoča, da dosežejo neobičajno velikost in so s tem ekonomsko zanimivejši. Nato izberejo od 50 do 80 puranov, ki jih nato postopno navajajo na glasen hrup in močno svetlobo fotografskih bliskavic, da bodo lahko vzdržali cirkus same prireditve s predsednikom in pomilostitvijo. V ožji izbor se nato uvrsti 10 do 20 najustreznejših puranov, na koncu pa ostaneta 2 finalista, med katerima nato predsednik izbere, kateri bo šel na kmetijo, kateri pa v pečico. Ironija pa je, da gre za umetno vzgojeno pasmo purana, ki doseže nenaravno velikost, žal na račun pričakovane življenjske dobe, zaradi česar pomiloščeni purani praviloma umrejo v prvem letu po pomilostitvi.

Z drugimi besedami, jato 80 puranov mučijo z glasnim hrupom in bliskajočo lučjo, zato da jih 79 zakoljejo za zahvalni dan, eden pa umre par mesecev pozneje. Vse zaradi teatra, ki predsedniku viša priljubljenost in zabava ljudske množice. Ne morem si kaj, da ne bi videla vzporednic s svetovno politiko Združenih držav Amerike.

Quo Vadis, ZDA?

Zahodna civilizacija je že zdavnaj izgubila fokus. ZDA imajo vlogo svetovnega policaja, svetovnega vodje, svetovnega očeta. ZDA so postale merilo stvari, toda zgolj zaradi količine kapitala, s katerim upravljajo. Ne zaradi kakršnekoli siceršnje superlativnosti. V kulturni razvitosti in razgledanosti so daleč za Slovenijo, ki v očeh “razvitega zahoda” velja za primitovno postsocialistično državo.

Hudo si zašla, Amerika. Slovenija, prosim, nehaj ji slediti, preden bo prepozno. Ohranimo vsaj kanček dostojanstva kot civilizirana družba.