Denis in Denise – kdo je prestopil mejo dobrega okusa?

FOTO: Radio 1 Facebook

Na letošnjih Žarometih se je zgodil incident. Po mnenju nekaterih zrežiran, po navedbah organizatorja pa ne. Vlogerka Denise Dame je med zahvalnim govorom dobitnika nagrade Spletna zvezda Cirila Komotarja povzročila izgred, ker nagrade ni prejela ona. Naslednje jutro jo je v studio povabil Denis Avdić in okrutno obračunal z njo.

O moralnem zmagovalcu obračuna med Avdićem in DD ali “The Super Late Night Show With Denis & Denise”

Največji hec je v tem, da sta oba, Denise Dame in Denis Avdić, na istem nivoju. Oba zganjata nek primitivizem, njune fore so v malih dozah še skoraj sprejemljive, ampak zelo hitro prestopita meje dobrega okusa. In pri nobenem od njiju ne veš zagotovo, ali gre zares, ali pa igrata skrbno načrtovan lik. Kot je Avdić izpostavil, dokler izhajaš iz tega, da gre za parodijo, je ok, ko pa posumiš, da ne, te pa zaskrbi. Ampak točno to isto velja za njega. In pa ne, definitivno ni kul, da človeka povabiš v studio, pa se izživljaš nad njim in to na tak neokusen način. Kolikor se bi mi že Denise Dame lahko zamerila zaradi izpada nad Komotarjem, se mi je Avdić še bolj zaradi izpada nad njo. Ena sama neokusnost na celi črti.

Radijski voditelj je influencer in – če hoče ali ne – moralna avtoriteta, ker s svojim ravnanjem narekuje meje sprejemljivega. V tem primeru so bile te meje prekoračene že v prvih minutah “intervjuja”.

Pravzaprav, čeprav se na trenutke strinjam z Avdićem, vidim njegovo ravnanje kot bolj sporno od njenega. DD je začela kričati med prireditvijo, vdrla na oder in ne vem kaj še vse. Lahko bi poklicali varnostnike in jo odstranili iz dvorane. Ni izhajala iz pozicije moči, besedo si je izborila. Avdić je njo po drugi strani prijazno povabil v studio, da bi predstavila svoj komad, nato pa se nad njo izživljal. On pa je izhajal iz pozicije moči. Da vstaneš med prireditvijo in se začneš dreti, zahteva kar precej poguma. Da mrcvariš nič hudega slutečega gosta, ki ti je tistih deset minut prepuščen na milost in nemilost, pa ne. Poleg tega njena verbalna zloraba ni bila nad Komotarjem osebno. Kvečjemu nad žirijo, ki se je pač odločila drugače, kot se je njej zdelo prav. Avdićeva verbalna zloraba je bila usmerjena direktno nanjo. Napadel jo je ad hominem in z vsemi topovi, kar jih je premogel. Označil jo je za alkoholičarko, za grdo, za noro, ji očital da grdo poje, da ne bo nikoli nič dosegla, za konec pa ji še zaželel smrt. Vsi, ki smo to gledali, smo bili v šoku. Znatno bolj, kot v primeru izpada na Žarometih. Njegov napad je bil tako ekstremen, da je po glasbenem predahu skušal izjave omiliti, vsaj tisto najhujšo. Češ da si je ušel iz rok. Kar si je očitno res. Ko je DD poskušala na enak način pojasniti svojo nedeljsko zadevo, je njen argument zavrnil, ker da to ni enako. Res ni povsem enako, če rečeš: “To nagrado bi morala dobiti jaz.” ali pa nekomu rečeš: “Namesto Demetra Bitenca bi morala umreti ti.” Za takšno izjavo, še posebej v javnem prostoru, ni opravičila. Da ne bo pomote, razumem Avdića in všeč mi je, če se kdo tako ognjevito postavi za nekaj, kar meni, da je prav. Večina tistih, ki smo gledali posnetek celega teatra, smo ga spremljali z vojerskim naslajanjem, češ “a je res to rekel???”, ter mu avtomatsko pritrjevali. To je razumljivo, ker je na tak način vodil pogovor. Kot smo rekli, on je imel “upper hand”, on je imel škarje in platno. To, da je ob tem jasno poudaril, da jo ocenjuje kot duševno bolno, pa se je kljub temu izživljal nad njo, pa še vse skupaj samo poslabša.

Neokusno in preprosto narobe se je znašati nad nekom, ki po našem mnenju “potrebuje pomoč”.

Moji občutki so se nekako pomaknili od začetnega “prav ji je povedal, saj je res šla predaleč” v sočutje do DD zaradi vseh zgoraj naštetih razlogov. Ampak po temeljiti kontemplaciji jo pa lahko samo občudujem. Prišla je predstavit svoj komad, nepričakovano doživela totalen napad, pa ob vsem skupaj ohranila svojo značilno mirno držo. Lahko bi rekla “jebi se” in zapustila studio, pa ni. Mirno je prenašala napad, poskušala obrniti vse skupaj na hec in ko to ni šlo, reflektirala svoja čustva in odkrito priznala, da ji je neprijetno. Ni se opravičila za izpad na Žarometih. Ni ji bilo treba, ker ga je Avdićev izpad pošteno omilil. Na koncu koncev je Denise Dame izšla iz situacije kot moralna zmagovalka.

Ob vsem skupaj se pa človek vpraša, ali je res bilo karkoli o tega spontanega. Žarometi, štala v studiu… Zaradi mene je lahko tudi vse skupaj marketinški konstrukt. Zdaj, par dni pozneje, se vsi ukvarjamo s tem. Najvplivnejši mediji so poročali o vsem direndaju. Najvplivnejši blogerji so se opredelili o zadevi. Če kdo do zdaj slučajno še ni vedel, kdo sta Denise Dame in Denis Avdić, vedo zdaj vsi. Če gre za načrtovano tržno potezo, bi bilo logično nadaljevanje zgodbe “Denise & Denis Show” ali pa še bolje “The Super Late Night Show With Denis & Denise”. Le kdo tega ne bi gledal?

 

FOTO: Radio 1 Facebook