Ni vsem enako vroče

Slovenijo je zajel vročinski val. In čeprav je 10 mesecev v letu temperatura v razponu med zelo mrzlim in zmerno hladnim, se v teh dveh mesecih poletje večina ljudi pritožuje nad vročino.

Nekateri imajo utemeljen razlog. To so denimo kronični bolniki. Zanje je vročina lahko usodna. Vsi tudi nimajo možnosti umika v hladnejše predele. Mogoče so obsojeni na bivanje v pregreti garsonjeri v 7. nadstropju stolpnice. Utemeljeno se lahko pritožujejo nad vročino. V isto kategorijo ogroženih spadajo še starostniki, nosečnice in majhni otroci.

Vročina je hudo neprijetna tudi za fizične delavce. Po zakonu lahko delavec odkloni delo, če temperatura zraka na delovnem mestu preseže 27 stopinj Celzija. V teoriji. V praksi pa bo delavec, ki bo to svojo pravico skušal uveljaviti, kaj hitro ostal brez zaposlitve. V mnogih tovarniških halah se namreč temperatura povzpne tudi na 40 stopinj Celzija. Nekateri delavci delo opravljajo na prostem. Tam so izpostavljeni podobnim pogojem in čeprav vročino tu in tam ublaži osvežujoč piš vetra, pa dodatno obremenitev in nevarnost predstavljajo žgoči sončni žarki. Ob vsem tem pa za svoje delo prejemajo groteskno nizko plačilo, ki lahko znaša celo sramotna 2 evra in pol na uro.

Nenavadno, ampak vsi zgoraj našteti se s toplotno obremenitvijo pogumno spopadajo. Sprejemajo, da tako pač je. Niso zadovoljni, ampak se niti ne pritožujejo. Ker kaj pa naj? S svojim zdravstvenim stanjem pač morajo shajati. Veseli so, da so sploh živi. Delavci potrebujejo službo. Veseli so, da jo sploh imajo.

Tisti, ki jim je najbolj vroče, ki se nad vročino najbolj pritožujejo, so praviloma zdravi, mladi in večino časa v klimatiziranih prostorih. Recimo na delovnem mestu. Ko se potem znajdejo nekje, kjer ni klime, so ogorčeni, jezni na svet in življenje, ker morajo tako trpeti. Kaj potem, če je nekdo drug življenjsko ogrožen zaradi ekstremnih temperatur. Zares grozno je, da so se oni malce spotili.

Mene vročina ne moti. Smilijo se mi živali, kronični bolniki, ostareli, nosečnice, otroci in delavci, ampak mene osebno pa ne moti. Pa živim v enakih pogojih kot jamravci, le da nikoli nisem v klimatiziranem prostoru – razen kakšne pol urice ene dvakrat na teden, ko grem v trgovino.

Očitno res ni vsem enako vroče.