Ne nasedajte goljufiji s cenejšo vinjeto!

V januarju večina Slovencev, ki preživi precej časa za volanom, razmišlja o nakupu vinjete. Za marsikoga je to kar znaten finančni zalogaj, še posebej, če je v družini več vozil, ki morajo biti opremljena za vožnjo po avtocesti. Prodajalci vinjet se na drugi strani borijo za kupce, zato je nemalo akcijskih ponudb, ki pod določenimi pogoji ponujajo cenejši nakup nalepke, ki nam bo v tekočem letu omogočala večjo mobilnost po Sloveniji.

Toda med iskanjem ugodnih ponudb se lahko hitro znajdemo v krempljih prevarantov. Marsikdo je v minulih dneh prejel sms z mamljivo ponudbo, ki obljublja naslovniku nakup vinjete po polovični ceni. Prejemnik sporočila je moral le poklicati telefonsko številko zapisano v besedilu in naročiti vinjeto. Žal pa so tisti, ki so to naredili, na bridek način spoznali, da je ponudba predobra, da bi bila resnična. Navedena telefonska številka je bila komercialna 090 številka, kar zaradi formata zapisa marsikdo ni opazil. Uporabniki, ki so klicali na navedeno tel. št. so ugotovili, da se po vzpostavitvi povezave javi odzivnik, da so vsi operaterji zasedeni, nato pa na klic tudi po več minutah čakanja nihče ni odgovoril. Marsikdo je s tem utrpel precej škode, saj je strošek klica lahko dosegel 100€ in več.

Ob telefonski številki je v sporočilu naveden tudi naslov spletne strani, kjer ni navedenih nobenih kontaktnih podatkov niti pogojev poslovanja, kontaktni obrazec pa ne deluje. Navedeno je zgolj “Copyright © 2016 Hallo Group Ltd. “, kar je lahko povsem izmišljen podatek.

Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT je dobil več prijav o prevari, zato pozivajo uporabnike, naj lažnemu sporočilu ne nasedajo. Informacijski pooblaščenec je prejel številne prijave posameznikov, ki so na svoje mobilne telefonske številke prejeli to sporočilo, zato so po uradni dolžnosti že uvedli postopek inšpekcijskega nadzora ter o svojih aktivnostih obvestili Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve. Preverili bodo vprašanje zakonitosti obdelave osebnih podatkov, v tem primeru mobilnih telefonskih številk. Oglasili so se tudi z Direkcije za avtoceste DARS, kjer so pojasnili, da vinjet ne prodajajo preko spletnih strani in ne dajejo popustov. Voznikom svetujejo, naj vinjete kupujejo na pooblaščenih prodajnih mestih, kjer lahko DARS jamči za kakovost in verodostojnost kupljene vinjete.