Na kaj morate pomisliti, preden postanete hudobni?

Predvsem pomislite, ali boste lahko živeli s tem, kar boste naredili. Pa ne mislim le vašo vest. Najverjetneje je nimate, sicer ne bi bili hudobni. Pomislite na povračilne ukrepe, ki vas utegnejo doleteti, tako v obliki usode in pravičnosti, kot tudi v obliki normalne reakcije človeka, ki je žrtev vaše hudobije.

Hitro se zgodi, da situacijo drugih ljudi presojate z zgražanjem, češ “kako more, jaz bi to že uredil,” in podobno. Zgodi se celo, da vas splet okoliščin privede v pozicijo, kjer si jemljete kompetence podajati vrednostne sodbe o drugih in o načinih, kako urejajo svoja življenja. Neizbežno se primeri, da si kot sveže diplomirani strokovnjak jemljete pravico podajati mnenje o tem, ali nekdo živi pravilno, ali ne. Ampak pozabljate, da niste le strokovnjak.

Ste tudi človek. Ste mama, tako kot vse tiste mame, o čigar otrokih pišete mnenja. Ste partnerka v partnerski zvezi, kot so vse tiste, ki jih presojate, ali so kompetentne za vzgojo otroka. Ste hči nekoga, ki bo morda nekoč deležen takšne ali drugačne domske oskrbe. Zdaj ste na poziciji moči. Zdaj si jemljete pravico presojati življenja drugih, o katerih ne veste nič.

Ampak ravnovesje tehtnice je zelo krhko. Vsak hip se lahko situacija obrne in se znajdete na drugi strani. Mladi ste še, imeli boste otroke, obstoječi otroci so še majhni. Morali bodo hoditi v šolo, kjer bodo doživljali, karkoli pač bodo. In če se boste obnašali hudobno do nekega človeka, ki od vas ne želi nič, ki želi zgolj živeti tako, kot ve, da je zanj prav, bo življenje poskrbelo, da boste natančno spoznali, kako se ta človek počuti. In prosim, nikar ne recite: “To se mi ne more zgoditi,” ker se bo zato zgodilo le še hitreje in bo bolelo še bolj, ko se bo. In verjemite mi na besedo, kot novinarka sem videla že preveč življenj, ki jih je uničila njihova lastna uradniška aroganca.

Svoje kratko razmišljanje bom podkrepila z avtorsko mislijo novinarskega kolega in dobrega prijatelja: “Neumni ljudje, nehajte biti hudobni. Ker če bomo postali hudobni tudi pametni, bo grdo.”