Mednarodna sramota Slovenije – z globo nad ugledne umetnike

Slovenija počasi, a zanesljivo izgublja sloves prijazne in gostoljubne deželice na sončni strani Alp. Namesto tega dajemo vtis države tretjega sveta, ki se je preudaren turist raje izogne, če ne želi nehote priti navzkriž z zakonom in si po pomoti nakopati krute in nerazumne kazni.

500€ kazni za ogled doline Soče

Skupina 26 kubanskih plesalcev bi se s tem nedvomno strinjala. V Slovenijo so prišli nastopit na Festival src, doživeli pa brezsrčnost policijske države. Ker med sprehodom po mestu niso imeli pri sebi dokumentov, jih je doletela kazen 500€ vsakega. Glede na kubanski standard je ta znesek še toliko grozljivejši. (Več o samem dogodku preberite tukaj.)

Ob vseh tujcih, ki zaidejo v Slovenijo iz različnih koncev sveta, navsezadnje ni presenetljivo, da je takšen tretma doletel prav prebivalce Srednje Amerike. Predstavniki PU Nova Gorica so na novinarski konferenci sicer pojasnili, zakaj: “V  konkretnem  primeru  je  pomembna tudi okoliščina, da državljani Kube za vstop  v  EU poleg veljavnega potovalnega dokumenta potrebujejo tudi vizum, saj  ta  država  predstavlja višje tveganje kot državljani tistih držav, ki
vizuma  ne  potrebujejo. V preteklosti je slovenska policija že obravnavala državljane Kube, ki so izrazili namero za podajo vlog za mednarodno zaščito (12 v letu 2017).”

Toda policisti najbrž niso legitimirali čisto vsakega mimoidočega. Kako so torej naleteli prav na Kubance? Za vstop v EU potrebujejo vizum tudi državljani Rusije, vendar je manj verjetno, da jih bodo na ulici legitimirali. Pa po zgornjem tolmačenju zakona prav tako predstavljajo višje tveganje. Odgovor je precej očiten. Zaradi barve polti. Po domače povedano, policisti so videli večjo skupino oseb temnejše polti in so domnevali, da gre za skupino ilegalnih prebežnikov. Zmota, ki se hitro zgodi tudi civilistom, ko zagledajo skupino gradbenih delavcev, uvoženih kot poceni delovno silo, med nakupom malice v lokalni trgovinici. Le da se policiji takšna zmota ne bi smela zgoditi.

Napaka v komunikaciji ali nagajanje?

Obisk kubanske folklorne skupine je bil namreč napovedan že junija. Takrat so namreč na novinarski konferenci organizatorji festivala predstavili tradicionalni dogodek in ob tem razkrili tudi, da si bodo gostje iz tujine pod vodstvom lokalnih vodičev ogledali krajevne znamenitosti in naravne lepote. Kot vsako leto. Postavlja se vprašanje, kako policija tega ni vedela. Ali je šlo za napako v komunikaciji, ali pa za namerno izživljanje? Ali je v ozadju še kaj drugega? Ne vemo. Pa četudi pred samim dogodkom tega niso vedeli, je za plesalce jamčil bovški župan, organizator festivala pa jim je tudi v 1 uri pripeljal dokumente iz hotela, kjer so bili nastanjeni. Ampak ni bilo dovolj. Policisti so nadaljevali s postopkom.

Zadeva je nato dobila še močnejši pridih ironije: globo so prejeli zaradi pozabljenih dokumentov. Ko so le-te predložili, so jih jim policisti zasegli, da ne bi slučajno zapustili državo, preden bi plačali globo. Torej so zdaj res brez dokumentov, ampak ne zaradi svoje malomarnosti ali česarkoli podobnega, pač pa zaradi zaplembe. Policija jih dobesedno sama sili v prekršek, zaradi katerega jih je kaznovala. Če to ni šolski primer absurda, potem ne vem, kaj je.

Taktični preudarek?

Pristojna Policijska uprava Nova Gorica ukrepanje policistov zagovarja: “Izvedeni ukrepi policistov so bili zakoniti in strokovni. Policisti so pri izvajanju prekrškovnih postopkov  samostojni v okviru načela zakonitosti, kar  je nujno za delovanje pravne države. V teh postopkih morajo upoštevati okoliščine konkretnega primera in ravnati po taktičnem preudarku.

Tu pa nastane problem. Z zadnjim stavkom organizacija prelaga odgovornost na posameznika. Enostavneje povedano, če bi policisti upoštevali okoliščine konkretnega primera, bi jih lahko izpustili zgolj z opozorilom – to jim omogoča samostojnost v okviru načela zakonitosti. Okoliščine so bile menda jasne – bili so ugledni gostujoči umetniki, s plačanimi letalskimi kartami za povratek v domovino, njihovo udeležbo na festivalu so potrdili številni kredibilni občani, v eni uri so celo predložili dokumente. Ne vem, ali policisti v postopku niso vedeli, da jim je dovoljena določena samostojnost, ali pa gre za drugačne motive, ki jih javnost ne pozna. Lahko jim je bila samostojnost odobrena celo naknadno, ne vemo.

Po drugi strani njihovo ravnanje skoraj razumem. Govorimo o uradniku, ki mu je bila naložena naloga. Glede na vseprežemajoč strah pred ilegalnimi prebežniki bi v tendencioznih medijih in na družabnih omrežjih kaj hitro lahko brali, da se po Bovcu sprehajajo migranti, policija pa nič. Tako pa smo lahko na naslovnici tendencioznega medija brali zgražajoč članek o bovškem incidentu, poleg njega pa s sovražnim govorom prežet poziv k podpisu protimigrantske peticije. Kar spet ne vem, ali je neumnost ali hinavščina. Sejalci strahu, ki spodbujajo sovraštvo do tujcev, zdaj obsojajo ravnanje novogoriških policistov. Ki so zgolj varovali prestrašene občane. Žal smo postali kultura strahu pred vsem drugačnim in neznanim.

Mednarodna sramota

Na koncu je vendarle prevladal razum. Zadeva je bila predana sodišču, ki je naposled globo spremenilo v opozorilo, zasežene dokumente naj bi jim vrnili danes. Veliko mero srčnosti je pokazala tudi slovenska javnost. Mnogi so ponujali prostovoljne prispevke za plačilo nerazumne kazni. Kar je skoraj presenetljivo, glede na siceršnjo sovražno nastrojenost do tujcev. Ob tem pa velja poudariti, da slovenska javnost najbrž ni večinsko sovražna do tujcev, pač pa so le ksenofobi malce bolj slišni. Kljub trenutni nenavadni klimi je pravi Slovenec v svojem bistvu še vedno dober in strpen.

Vseeno je incident pustil grd madež na mednarodnem ugledu Slovenije. Izpadli smo kot zaplankana, rasistična država, ki ne le, da se boji vsakega tujca, ki ga prinese mimo, še turiste in gostujoče kulturnike, ki jih sami povabimo, obravnavamo kot zločince. Kot Slovenko me je sram in nisem edina, ki tako čutim.

 

 

FOTO: Kulturni dom Bovec