“Levo ali desno?” ali Zakaj so politične skrajnosti nujne

Skrajnosti niso dobre. Nikoli. Še posebej ne v politiki. Država, ki si obeta prihodnost, mora imeti umirjeno vodstvo z blago in preudarno politiko. Ampak obstaja razlog, zakaj potrebuje tudi skrajni opciji.

Država potrebuje tako skrajno levico, kot tudi skrajno desnico. Vodstvo sicer mora biti sredinsko uravnoteženo, recimo, ampak uravnoteženost omogočata skrajnosti. Skrajno leva opcija je razumljiva. Oni morajo militantno in srdito zagovarjati pravice delavcev, žensk in ostalih zatiranih skupin, ker bi jih vladajoča opcija sicer hitro prezrla. Morajo biti tisti nadležen glas, ki opozarja, morajo delovati kot vest. Zatirane skupine nimajo glasu, zato morajo oni biti njihov glas.

Manj razumljivo je morda, zakaj je nujna skrajna desnica. Ampak je. Potrebujemo jo kot pretečo grožnjo. Skrajna desnica nas opominja, kaj nam grozi, ce bomo spregledali levico in to, za kar se zavzema.

Volilno telo se samoregulira in stremi k uravnoteženju. Delež volivcev bo vedno opredeljen skrajno desno, delež pa skrajno levo. Velika večina se bo držala sredine. Naloga vladajoče opcije je, da ohranja situacijo v državi in družbi toliko znosno, da ostane to ravnovesje takšno. Če svoje naloge ne opravlja, se zgodi, da situacija eskalira v katerokoli izmed skrajnosti, kar pa v končni fazi povzroči kolaps obstoječe ureditve.

In potem še več kot 75 let kasneje narod ne ve, kdo je bil slab in kdo dober in kdo odgovoren za celotno katastrofo.