Leto 2019, prosim, bodi prizanesljivo!

Novo leto je povsod po svetu simbol za nove začetke, nove priložnosti, novo upanje. Tudi, če naše življenje do sedaj ni potekalo ravno po načrtih, si vseeno čestitamo, ker smo preživeli do tu in upamo, da se bo naša sreča obrnila.

Toda kaj pravzaprav pomeni novo leto? Nič. Samo številka na koledarju se spremeni. Bodo težave, ki jih imamo, kaj manjše z novim letom? Ne. Bodo hude stvari, ki se dogajajo po svetu, nenadoma čudežno izginile? Ne. Če smo danes bolni, ne bomo kar čez noč ozdraveli. Če smo danes revni, bomo tudi jutri. Vse težave, ki nas pestijo v starem letu, bomo s sabo odnesli tudi v novo leto. V luči tega se mi je veselje ob pričakovanju novega leta vedno zdelo nenavadno in nerazumljivo. Češ, kaj se vendar ljudje tako veselijo, ko pa ni nobenega razloga za to. Šele z leti me je prešinilo spoznanje. To ni veselje. To je upanje. Vse tisto navdušenje ne pomeni zgolj “juhuhu, žuramo”, ampak je ognjevito rotenje prihajajočega leta, naj bo vendar prizanesljivo. Še vedno pa nekateri najbrž res vidijo le priložnost za dober žur, ali pa – če jim gre vse po načrtih – iskreno nazdravljajo novih, prihajajočim uspehom.

Kljub vsemu se bo novo leto nadaljevalo natanko tako, kot se je staro zaključilo. Edina spremenljivka, na katero lahko vplivamo, smo mi sami. Mi smo tisti, ki bomo na koncu odločili, ali bo novo leto resnično srečnejše, kot je bilo staro, ali ne. Čeprav drži, da je le številka na koledarju, pa vendar si lahko ta trenutek izberemo kot mejnik, ob katerem bomo začeli spreminjati svoje življenje. Trenutek, ko bomo prevzeli odgovornost za lastno srečo. In s to naravnanostjo lahko optimistično vstopimo v novo leto in rečemo: “Srečnejše bo!”