Lačni? Sprintajte si pico!

Kavomat je že kar obvezna oprema vsakega javnega prostora. Po priljubljenih avtomatih za tople napitke pa so k nam prišli tudi picomati – avtomati, ki pred vašimi očmi iz sestavin pripravijo in spečejo pico.

Ideja picomata sega v začetek 21. stoletja v domovino pice, Italijo. Tam ga je v mestu Rovereto v italijanski pokrajini Trento zasnoval Claudio Torghielie. Po desetih letih razvoja in izboljšav je bila inovativna naprava pripravljena za tržišče. Patentno je bil stroj zaščiten leta 2008. Prvi picomati so se pojavili na trgu leta 2009.

Mi smo enega prvih slovenskih picomatov našli v Slovenj Gradcu. Pred nedavnim so ga postavili v preddverju tamkajšnjega hostla in naprava je že v nekaj dneh postala prava atrakcija. Avtomat smo seveda morali preizkusiti sami.

Za pico je treba v avtomat vstaviti 3,50€. Sprejema kovance in bankovce ter vrača drobiž. Izbiramo lahko med štirimi okusi pice: margherita, šunka, salama in slanina. Ob našem obisku je ravno zmanjkalo margherite, na kar nas je opozoril gumb za izbiro, ki edini ni bil osvetljen. Namesto margherite, ki bi bila sicer naša izbira, smo se tako odločili za pico s šunko. (Kasneje smo se sicer vrnili še po pico s suho salamo, ki nam je bila še bolj všeč.)

Skozi okence na levi strani picomata, kjer smo že prej videli posodo z moko, smo opazovali gnetenje testa. Po približno minuti je testo izginilo nekam v notranjost. Predvidevali smo, da se je tam razvaljalo in obložilo. Nekaj trenutkov kasneje so se naše domneve potrdile, ko se je pica pojavila na desni strani in se s pomočjo infrardečih žarkov pekla. Tik pred zaključkom priprave se je v reži za prevzem pojavila škatla, nato pa se je vanjo spustila sveže pečena pica.Celoten potek si lahko ogledate tukaj.

Pica se nam je zdela okusna. Ni bila ravno presežek kulinarike, ampak za instant pico, sprintano iz avtomata, je bila presenetljivo okusna. Testo je bilo zelo tanko, bistveno tanjše, kot smo ga vajeni, ampak glede na postopek in čas priprave je to razumljivo.

Večina obiskovalcev je navdušenih. Če že nič drugega, si picomat ogledajo in ga preizkusijo vsaj iz radovednosti. Skeptiki pa imajo pomisleke. Nasprotniki hitre in instant hrane so zgroženi. Marsikomu se zdi odbijajoč koncept, da stroji vse bolj nadomeščajo ljudi. Tudi pravi poznavalci in ljubitelji originalne italijanske pice imajo prenekatero pripombo. Ljubitelji novosti in zanimivih napravic ter vsi tisti, ki bi radi na hitro zgrabili kakšen prigrizek, pa so navdušeni. Nam je bila izkušnja všeč. Sklenili smo, da se bomo nedvomno še kdaj ustavili tu, kadar bomo v bližini, ter si privoščili pico iz picomata.