Ko en sam burkini osramoti celoten narod

Z afero burkini / Terme Vivat se je Slovenija osmešila v mednarodnem merilu. Nervozna Slovenka je namreč vojersko in zalezovalsko fotografirala kopalko, ki je bila oblečena v kopalno oblačilo burkini. Slika se je znašla v javnosti, z njo pa govorice, da so Slovenijo preplavili begunci, migranti in ne vem kdo še vse in da to predstavlja strašansko varnostno in higiensko grožnjo.

Umazane rjuhe in teroristični pripomočki v vozičkih

Razburjena slovenska javnost se ni vprašala, od kod ekonomski migrantki denar, da se je šla kopat v Terme Vivat. Namesto tega so se domoljubi zbali za svoje slovenstvo, skrbelo je, da jih bo “rjuharica” okužila s kupom eksotičnih bolezni. Njihov strah je bil absurden že zaradi dejstva, da so z najhujšimi in neozdravljivimi boleznimi – nestrpnostjo, sovražnostjo, nerazgledanostjo in omejenostjo – že okuženi in okužba že ni več v latentnem stanju, pač pa je aktivna in se širi.

Nadalje jih je skrbelo, da “rjuharica” pod “rjuho” skriva teroristične pripomočke. Dejansko se ljudje tega bojijo. V italijanskem trgovskem centru sem denimo na lastne oči videla slovenskega turista, krepkega odraslega moškega, ki se je na smrt prestrašil skupine treh žensk v tradicionalnih muslimanskih oblačilih. Ena izmed njih je celo pred sabo potiskala otroški voziček. “Kaj veš kaj skrivajo spodaj in v vozičku!” se je glasila ubeseditev prestrašenega Slovenca, ki je jadrno pobral šila in kopita in se odpravil nazaj v očetnjavo.

Burke z burkinijem

Vrnimo se k burkiniju. Slika kopalke je izzvala val sovražnega govora in vsesplošno paniko. Naposled so se odzvali v Termah Vivat, ki so v zgodbo vnesle kanček razuma in osvetlile dogajanje.

Ženska v burkiniju je bila premožna arabska turistka.

V skladu s slovensko strategijo razvoja turizma je bil arabski trg opredeljen kot eden izmed ključnih, perspektivnih trgov. Z državnimi predstavniki smo hodili v Dubaj, Abu Dabi, Aman … Naša strategija v termah temelji predvsem na športnem turizmu, trenutno sta pri nas dve nogometni ekipi, ena iz Katarja in ena iz Abu Dabija, drugo leto pa k nam pride celo katarska nogometna reprezentanca. Kar se tiče individualnih prihodov, sta pri nas v zadnjih petih letih bili le dve arabski družini,” je za 24ur.si povedal Metod Grah, direktor Term Vivat. (vir)

Še enkrat: ženska v burkiniju je bila premožna arabska turistka.

Ob tem dejstvu je bilo še mene, ki nič nimam s tem, sram. Sram me je bilo za vse tiste zaskrbljene Slovence, ki so v premožni arabski turistki videli varnostno in higiensko grožnjo. Zadeva je bila objavljena v vseh večjih medijih. Se sploh kdo zaveda, kaj to pomeni? Svet je majhen informacije se hitro širijo, nemogoče je,da zunanji opazovalci tega ne bi opazili. Slovenci smo se kot narod mednarodno osmešili. Nismo izpadli le kot ksenofobi, pač pa tudi kot popolni bedaki. Kreteni, ki ne prepoznamo poslovne priložnosti.

Kje pa vi počitnikujete?

Ženska je bila tuja turistka, enako, kot smo Slovenci tuji turisti na Hrvaškem. Saj že slišim ugovore domoljubov: “Ampak mi smo na Hrvaškem oblečeni po njihovih običajih.” Ja, ker so slučajno enaki našim. Slovenci, ki si to lahko privoščijo, si kolikor vem še kako radi privoščijo počitnice v Turčiji, Tuniziji, Egiptu. Kako ste oblečeni tam? Se prilagodite tamkajšnjim običajem? Seveda ne.

Sicer pa, če bi se vsi domoljubi odločili za dopust v domovini, v domačih termah, na domači obali, ter tam zapravljali tako, kot se šika, verjetno arabski trg ne bi bil zanimiv za slovenske ponudnike turističnih storitev.

Afera burkini je dobila epilog. Nervozna in domoljubna kopalka je bila s strani term opozorjena, da njeno ravnanje milo rečeno ni bilo ok. Na njihov poziv se je arabski družini opravičila, družina pa je opravičilo sprejela. Seveda, ker so očitno civilizirani ljudje, ne pa zaplankanci, ki bi fotografirali neznance in se jim nato javno rogali. V angleškem in arabskem jeziku. Je torej to pravi slovenski domoljub? Neargumentirano in zdraharsko glasen in poln samega sebe na družabnih omrežjih, ko pa je pozvan na odgovornost, je pa v trenutku ves ponižen in pohleven.

Za moje pojme je bilo opravičilo še premalo. Zaradi fotografije in objave na Facebooku bi si zaslužila še globo zaradi vznemirjanja javnosti in širjenja sovražnega govora. Ampak ko bomo sovražni govor enkrat vzeli resno in ga začeli preganjati, bodo mnogi domoljubi dobesedno ostali brez besed.