Katere države so najmanj naklonjene mladim družinam in kje je na seznamu Slovenija?

Slovenci se  radi zgledujemo po tujcih. Povprečen državljan silno rad poudarja, kako je življenje pri nas obupno in kako imajo tam in tam to in ono veliko bolje urejeno. Pa naj bo govora o trgu dela, šolstvu, zdravstvu, notranji ali zunanji politiki. Zlasti pogosto slišimo, kako je Slovenija mačehovska do mladih družin. Toda v svetu je kar precej za mlade družine neprimernih območij.

Primernost ocenjujemo z različnimi kazalniki, kot so splošna varnost, stopnja kriminalitete, zdravstveni sistem, kvaliteta izobraževanja in drugi. The Legatum Prosperity Index je s pomočjo devetih različnih kazalnikov razvrstil lestvico 149 držav, ki zajemajo 96% svetovnega prebivalstva. Na osnovi njihovih podatkov je nastal seznam desetih držav, ki se jim mora mlada ali nastajajoča družina za vsako ceno izogniti.

  1. SREDNJEAFRIŠKA REPUBLIKA

Srednjeafriška republika se ponaša z najslabšim zdravstvenim in šolskim sistemom. Njen ekonomski sistem je peti najslabši, velja pa tudi za tretjo najnevarnejšo državo na svetu. Z vsem tem se uvršča na vrh lestvice in je tako najmanj primerna država, ki bi si jo lahko izbrali, da bi v njej osnovali družino.

2. ČAD

Ni presenetljivo, da je na drugem mestu prva soseda Srednjeafriške republike. Nekolike bolje kotira le na področju splošne varnosti, saj je 23. najnevarnejša država, sicer pa se otepa z enako revščino in pomanjkanjem ekonomske rasti.

3. DEMOKRATIČNA REPUBLIKA KONGO

Leži južno od prvo- in drugouvrščene in je znana po enaki lakoti in vsakodnevnem prelivanju krvi.

4. IRAK

Trenutno najnevarnejše države na svetu ni potrebno posebej predstavljati, pa najbrž tudi ne utemeljevati, zakaj bi mladim družinam odsvetovali življenje v njej.

5. JEMEN

Južna soseda Savdske Arabije velja za državo z najslabšo splošno kvaliteto življenja.

6. SUDAN

Neposredna soseda priljubljene turistične destinacije prenekaterega Slovenca je šesta najnevarnejša država na svetu, ima pa tudi slab izobraževalni in zdravstveni sistem.

7. NIGER

Njihov šolski sistem je drugi najslabši na svetu.

8. AFGANISTAN

Opustošen od vojne in še vedno poln nasilja in lakote si več kot zasluži mesto med desetimi najbolj neprimernimi državami na svetu.

9. LIBERIJA

Majhna in neznana državica, ki pa dobro parira predhodnicam na seznamu s stopnjo revščine in brezupa.

10. NIGERIJA

Zadnja na seznamu in nekoliko boljša v primerjavi z ostalimi, pa vseeno večini ne bi bila ravno  prva izbira za selitev.

Zdaj, ko smo prebrali seznam, morda ni ravno presenetljivo, da Slovenije ni med osovraženo deseterico. Čeprav imamo kdaj občutek, da država ne poskrbi za nas tako dobro, kot bi lahko ali pa kot si želimo, pa se vendarle lahko pohvalimo s solidno družbeno ureditvijo, ki nas uvršča na drugi konec lestvice. Izmed 149 držav je Slovenija v letu 2017 zasedla 21. mesto. Zaenkrat. Ko imamo še solidno zdravstvo, sprejemljivo šolstvo in kolikortoliko neokrnjeno naravo. Vprašanje pa je, kam bomo padli na lestvici v prihodnjih letih, ko bodo svoj učinek dosegle in pokazale reforme in poskusi izboljšav obstoječega sistema.