Jani Prednik – ekonomist s srcem za Koroško

Jani Prednik je v prvi vrsti Korošec. Pa tudi ljubitelj nogometa. Ne le strasten navijač Rome, pač pa je v nogometu aktiven tudi kot sodnik. Tak je on. Česarkoli se loti, se loti “orng”, kot bi rekli na Koroškem. Ničesar ne naredi na pol. Prav zato je za njim že veliko uspešnih projektov. Zaradi enega izmed njih sva se tudi spoznala.

Koroška je degradirana regija. Pred 8 leti so ukinili tamkajšnjo policijsko upravo. Korošci so se spraševali, katera ustanova bo naslednja. In kmalu se je pojavila grožnja, da bomo izgubili še postajo nujne medicinske pomoči na Ravnah na Koroškem. Zaradi slabih prometnih povezav in geografskih ter demografskih značilnosti Koroške bi to bilo hitro lahko usodno za prenekaterega poškodovanca ali bolnika v Mežiški dolini, ki bi potreboval pomoč. In takrat sem prvič slišala za Janija. Bil je eden najodločnejših glasov, ki so se jasno zavzeli za ohranitev te pomembne ustanove. Mladenič, za katerega pred tem javnost še ni slišala, se je pogumno zoperstavil sivim eminencam. In zmagal. Nujna medicinska pomoč je ostala. Od takrat spremljam Janijevo delo in doslej še nisem opazila projekta ali naloge, ki bi si jo zadal in je ne bi končal.  

Jani je eden najbolj pozitivnih in sončnih ljudi, kar jih poznam, poln energije in optimizma. Rojen je v mesecu aprilu, na začetku pomladi, ko je ozračje prežeto z novimi začetki, z optimizmom, z veseljem. In tak je tudi sam. Ima vizijo, potencial, voljo, vse, kar potrebujemo za boljši jutri. Njegov optimizem je nalezljiv, že po kratkem klepetu z njim je človek takoj boljše volje.

Od plesa do ekonomije

Zgodnje otroštvo je preživel v delavskem blokovskem naselju na Javorniku na Ravnah na Koroškem, ravno v razburkanih tranzicijskih letih osamosvajanja Slovenije. Naselje je bilo takrat nekakšen talilni lonec v malem, kjer so se na igrišču ob nogometni žogi družili otroci različnih narodov, iz družin nekdanjih sodržavljanov. Morda je tudi otroštvo v multikulturnem okolju vplivalo na to, da Jani še danes sprejema vse in vsakogar brez predsodkov.

Ko je imel 7 let, pa se je družina preselila v Kotlje, vasico, ki jo je v svojih delih Slovencem približal Prežihov Voranc. Ob vstopu v šolo je odkril ljubezen do plesa in skozi vso osnovno šolo je treniral standardne in latinsko ameriške plese. Vseskozi je ostal zvest nogometu, preizkusil pa se je tudi v rokometu. Po osnovni šoli se je vpisal v Gimnazijo Ravne, zato se je zaradi obilice šolskega dela moral odreči plesu, saj so mu treningi vzeli veliko časa. Marljivost pa ni ostala neopažena, saj je prejemal Zoisovo štipendijo, ki je rezervirana le za najuspešnejše dijake. Po uspešno opravljeni maturi je prišel čas za izbiro poklica. Naravoslovje ga ni veselilo. To so prepoznali tudi v svetovalni službi, ki mladim pomaga k odločitvi za pravo smer študija. Svetovali so mu družboslovje in delo z ljudmi. Imeli so prav. Janija si ne morem predstavljati kot samotnega znanstvenika v laboratoriju, kjer raziskuje svoje ozko področje. Več kot očitno je, da je njegovo mesto med ljudmi, tam je doma. In tudi ne bi se mogel zapisati zgolj enemu samemu projektu. Za to ima preveč interesov in preveč energije.

Ekonomist s čutom za ljudi

Ko sem začela bolj podrobno spoznavati njegovo delo in njegovo zapisanost domačim ljudem in domači zemlji, mi ni dalo miru vprašanje: zakaj ekonomija? Za povprečnega laika je ekonomija veda o denarju, o tem, kako zaslužiti in podobno. Ekonomistov se drži nekoliko slabši sloves ljudi, ki postavljajo materialne dobrine v ospredje. Jani pa je nasprotje tega. V ospredje postavlja človeka. Ko sem ga povprašala o tem, mi je pojasnil, da ga je že ob prvem stiku s področjem navdušilo raziskovanje delovanja države in njena finančna ureditev. Zato je bila odločitev za makroekonomijo edina možna izbira. Bolj ko se je poglabljal v področje, bolj ga je navduševalo, zato se je po diplomi, s katero je raziskoval pereče področje brezposelnosti v državah EU,  odločil še za magisterij. Vendar pa ni mogel ostati zgolj pri akademskem raziskovanju. Znanje, ki ga je pridobil s študijem, je želel uporabiti za dobro ljudi in tako ga je pot zanesla v politiko. Že kot študent se je zaposlil na Ministrstvu za zdravje, nato pa odšel delat na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot svetovalec ministra Židana in je danes eden njegovih najtesnejših sodelavcev.

Jani Prednik – Korošec za vedno

Kljub zaposlitvi v prestolnici pa je ohranil stik z domačim krajem. Skoraj dnevno se vrača na Koroško, čeprav to zahteva od njega veliko napora in pravi, da je nikoli ne bo zapustil. To je v preteklosti tudi že večkrat dokazal, saj aktivno sodeluje v življenju lokalne skupnosti. Poleg že omenjenega pomembnega prispevka k ohranitvi Zdravstveno reševalnega centra Koroške, je prepoznal tudi velik primankljaj v domačih Kotljah. Vasica, znana po svoji bogati kulturni zgodovini in s pestrim kulturnim ter športnim dogajanjem tudi v sedanjosti, žal nima urejenega prireditvenega prostora. V občinskem svetu se je zato odločno zavzemal za izgradnjo večnamenske dvorane in njegova prizadevanja niso bila zaman. Lansko leto so položili temeljni kamen in če bo šlo vse po načrtih, bo dvorana kmalu odprla svoja vrata.

Skupaj z drugimi Korošci pa Jani Prednik z obžalovanjem spremlja propad dveh koroških vedut, obeh zelo blizu njegovega doma. Rimski vrelec in Ivarčko jezero sta bili pred desetletjem ali dvema priljubljeni turistični in izletniški točki. Ni ga Korošca, ki ga na ta dva kraja ne bi vezali lepi spomini, toda zdaj sta oba iz različnih razlogov v kaj klavrnem stanju, kar domačinom vzbuja občutke jeze in nemoči. Kot svetnik v občinskem svetu občine Ravne se je Jani že doslej zavzemal za ustrezno rešitev in kot je povedal, bo tudi v prihodnje odločno nasprotoval prenagljenim potezam, kakršne so že bile storjene v obeh primerih.

Polnjenje baterij s športom

Ob neutrudnem delu tako v Ljubljani kot na Koroškem pa Janiju še vedno ostane nekaj prostega časa, ki ga preživi večinoma športno obarvano. Že 6 let je aktiven nogometni sodnik in je na najvišji listi nogometnih sodnikov, kar pomeni, da lahko sodi tekme na najvišjem državnem nivoju.

Seveda pa spremlja šport tudi kot navijač. Redno obiskuje tekme slovenske nogometne reprezentance, spremlja pa tudi tekme košarkarske in rokometne izbrane vrste. Predvsem z nogometno reprezentanco hodi na veliko tekem v tujino. Slovenske košarkaše pa je spremljal tudi ob njihovi zgodovinski zmagi na evropskem prvenstvu v Carigradu. V klubskem nogometu ne skriva svoje pripadnosti italijanskemu klubu Roma, za katerega navija že 18 let. Energijo in moč za vsakdanje izzive in nove podvige ohranja z rekreativnim športom in ob aktivnem preživljanju časa z družino. S staršema, starima staršema in devet let mlajšo sestro.

Koroška v srcu

 

Jani Prednik je človek trdnih načel. Za vrednote, ki so mu blizu, se brezkompromisno zavzema in se ne boji glasno povedati svojega mnenja, ob tem pa se vseskozi zaveda pomena sodelovanja in povezovalnosti. Tudi politični nasprotniki mu priznavajo integriteto, zaradi katere ga cenijo. Na prihajajočih državnozborskih volitvah so ga tako v boju za poslanski sedež podprli vsi župani in županja njegovega volilnega okraja, ki so ob tem izpostavili njegovo požrtvovalnost, socialni čut, predanost Koroški in pripravljenost preseči, kar nas deli, z namenom doseganja skupnega cilja. In tako kot ga v visoki politiki na državni ravni odlikujeta strokovnost in odločnost, ga na lokalni ravni odlikujejo toplina, prijaznost in skrb za malega človeka. Nikoli ni prezaposlen, da si ne bi vzel čas in poklepetal z osamljenimi starejšimi ali ponudil koristen nasvet mlajšim. Ne daje praznih obljub, toda kar obljubi, tudi izpolni. In tako, kot je Koroška vedno v njegovem srcu, je tudi on vselej v srcih Korošcev.