Izposojevalnica igrač – da ali ne?

Igrače. Veselje in sreča vsakega otroka, ki pa včasih pomeni precejšnjo finančno breme staršev. Že dolgo vemo, da so kvalitetne igrače nujne za zdrav razvoj otroka, toda mnogi starši si jih le s težavo privoščijo. Prav tako se skozi leta odraščanja otroka nabere v hiši na kupe igrač, ki jih je otrok prerasel. Nekateri starši si pomagajo z medsebojnim izposojanjem igrač, za tiste, ki te možnosti nimajo, pa se je našla drugačna rešitev.

Rešitve se je med prvimi domislilo ameriško podjetje BabyPlays, ki je odprlo izposojevalnico igrač. Starši lahko za določeno plačilo najamejo do 10 igrač na mesec, ki jih lahko otroci obdržijo, kolikor časa želijo. Ko se jih naveličajo, jih zapakirajo, pošljejo nazaj in dobijo nov paket. Mesečna članarina znaša med 40$ in 65$.

Podoben model poznajo tudi v Nemčiji. Ena izmed spletnih izposojevalnic igrač, Meine Spielzeug Kiste, ponuja izposojo igrač za mesečno članarino od 5€ dalje: Igrače lahko starši in otroci izberejo sami, lahko pa si pomagajo z vodičem po spletni strani, ki jim s pomočjo vprašanj in odgovorov ponudi izbor primernih igrač glede na starost in zanimanja otroka. Tudi tu lahko otroci obdržijo igrače dokler se jih ne naveličajo, za morebitno škodo ali izgubo pa jim ni treba plačati.

Nekaj izposojevalnic igrač je odprlo svoja vrata tudi že v Sloveniji, večinoma pod okriljem knjižnic ali pa v sodelovanju knjižnic in vrtcev. Izposoja je brezplačna ali pa za simbolično letno članarino, vendar je časovno omejena. Otroci si igrače lahko izposodijo le za nekaj tednov. Slovenski starši so zamisel sprejeli z mešanimi odzivi. Nekaterim se zdi odlična rešitev, druge pa skrbi vprašanje higiene takšnih igrač. Ob tem velja dodati, da vse izposojevalnice poudarjajo, da so igrače vzdrževane po najstrožjih higienskih standardih.

Obstaja pa še drugačen pogled na izposojanje igrač. Vrednote, ki jih s tem učimo otroke. Nekoč otroci niso imeli tolikšnega obilja igrač. Naše babice so imele eno samo punčko, ki so jo skrbno čuvale. Pogosto so jo obdržale kot spomin na otroštvo in nam desetletja pozneje pripovedovale zgodbe o tem, kako so lutko dobile in kako so se igrale z njo. Otroci so imeli manj igrač, ampak so do njih imeli odgovoren odnos in bili nanje tudi navezani. Sodobne izposojevalnice igrač pa odražajo duh potrošništva: za otroke so igrače zgolj nekaj, kar začasno pride v njihova življenja. Že vnaprej vedo, da jih bodo uporabljali le, dokler bodo zanimive in jih nato zamenjali z novimi.

Mogoče je najboljša srednja pot. Otroku kupimo manj igrač, toda izberimo jih skrbno in premišljeno. Nič hudega, če si občasno izposodi kakšno igračko od prijatelja ali pa mu v vrtcu prijazno dovolijo, da si tamkajšnjo igračko odnese domov za nekaj dni. Še vedno bo ločil med svojimi in izposojenimi igračami, ko pa se boi svojih starih igrač naveličal, pa bo poiskal nove in izvire načine, kako se lahko igra z njimi in s tem krepil svojo ustvarjalnost.