5 pozitivnih učinkov zelenega čaja na zdravje ustne votline

Zeleni čaj je pijača, ki postaja v zadnjih vse priljubljenejša po vsem svetu, tudi pri nas. Marsikdo si ga izbere kot bolj zdravo in koristnejšo alternativo jutranji kavi, saj ima zaradi vsebnosti kofeina podoben učinek. Vsebuje pa še mnoge koristne učinkovine, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje celotnega telesa.

Pitje zelenega čaja lahko koristi tudi zobem in izboljša zdravje ustne votline. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov deluje protivnetno in antibakterijsko. Pred nami je 5 pozitivnih učinkov, ki jih ima uživanje zelenega čaja na zdravje ustne votline.

1.Preprečuje karies

Ne le, da uničuje bakterije, pač pa tudi zmanjšuje kislost sline. Prav tako pomaga preprečevati nastajanje zobnih oblog. Vse to pa ob redni skrbi za higieno pomaga ustaviti nastanek kariesa.

2. Ohranja zdrave dlesni

Protivnetne učinkovine zelenega čaja pomagajo nadzorovati bolezni dlesni, zato je redno pitje zelenega čaja pomemben podporni ukrep pri preprečevanju parodontoze in zmanjševanju krvavitev dlesni.

3.Zmanjša možnost izgube zob

Ker pitje zelenega čaja preprečuje karies in bolezni dlesni, nam s tem poveča možnost, da bomo obdržali svoje prave zobe. To je potrdila tudi japonska raziskava iz leta 2010.

4.Preprečuje in zavira nastanek rakavih obolenj

Antioksidanti v zelenem čaju ščitijo pred celično poškodbo in preprečujejo nastanek rakavih celic, V raziskavi teksaške univerze je so udeleženci, bolniki s predrakavimi spremembami v ustni votlini, uživali izvleček zelenega čaja, kar je upočasnilo napredovanje bolezni.

5.Omogoča svež dah

Zeleni čaj zmanjšuje zadah. Antibakterijske učinkovine uničujejo mikrobe, ki ga povzročajo, to pa so z raziskavo potrdili na The University of British Columbia, kjer so tudi ugotovili, da je pri preprečevanju zadaha zeleni čaj učinkovitejši od mentola, žvečilnih gumijev in olja peteršiljevih semen.

Če so vas nešteti razlogi prepričali, pa niste ravno ljubitelj pitja čaja, lahko posežete tudi po številnih prehranskih dopolnilih in izdelkih za nego ustne votline, ki vsebujejo izvleček zelenega čaja.